Reklamačný poriadok
REKLAMAČNÝ PORIADOK
Na zabezpečenie správneho postupu pri vybavovaní reklamácií chýb výrobkov, tovaru a služieb poskytovaných a predávaných v prevádzkárňach verejného stravovania, ubytovacích závodoch a zariadeniach vydáva sa na základe § 29 ods.4 zákona č. 130/1981 Zb. o vnútornom obchode a vykonávacej vyhlášky č. 100/1982 Zb. tento reklamačný poriadok:
Čl. 1 Právo na reklamáciu
1. Ak klient zistí, že predané pokrmy, nápoje, tovar, poskytnuté ubytovacie služby, alebo služby s ním súvisiace majú chybu, má právo tieto chyby reklamovať.
2. Chyby akosti pokrmov a nápojov určených na okamžitú spotrebu v prevádzkarni reklamuje klient počas konzumácie predovšetkým priamo u obsluhujúceho pracovníka, ktorý ihneď o reklamácii vyrozumie vedúceho prevádzkárne alebo ním povereného pracovníka.
V prípade, že chyby pokrmov a nápojov určených na okamžitú spotrebu v prevádzkárni sa týkajú množstva a hmotnosti, musia byť reklamované ešte pred začiatkom konzumácie .
3.Chyby ostatného tovaru klient uplatní v prevádzkarni, kde tovar kúpil, bez zbytočného odkladu na základe dokladu o nákupe.
4. Nedostatky je treba uplatniť u vedúceho prevádzkárne alebo u jeho zástupu bez zbytočného odkladu, právo na reklamáciu zanikne pokiaľ nebolo uplatnené najneskôr do 15 dní od poskytnutej služby.
5. Klient pri uplatňovaní reklamácie predloží doklad o vykonaní služby(kópiu objednávky, faktúru a pod.), prípadne aj vec, u ktorej chyby reklamuje.
Čl.2 Vybavovanie reklamácií
Vedúci alebo ním poverený pracovník prevádzkárne, ktorý prijíma reklamácie, je povinný informovať klienta o platných predpisoch a normách pre poskytovanie služieb. Ak nie je možné reklamáciu vybaviť ihneď alebo nepovažuje ju vedúci prevádzkárne alebo ním poverený pracovník za opodstatnenú, je povinný spísať s klientom záznam o reklamácii. V zázname uvedie presne označenie služby a čas, kedy bola poskytnutá, ďalej v čom klient vidí chybu a požiadavku, ako má byť reklamácia vybavená. Ak klient pri uplatňovaní reklamácií odovzdá vedúcemu prevádzkárne, alebo ním poverenému pracovníkovi písomný doklad alebo vec, ktorého chybu reklamuje, musí byť táto skutočnosť v zázname o reklamácií výslovne uvedená. Kópiu záznamu obdrží klient.
Čl.3 Postup pri vybavovaní reklamácie
O reklamácií chýb uvedených v čl. 2 ods. 2 musí rozhodnúť vedúci prevádzkárne alebo ním poverený pracovník Ak zistí vedúci prevádzkarne alebo ním poverený pracovník, že reklamácia je opodstatnená, vybaví ju sám.
Čl. 4 Spolupráca občana pri vybavení reklamácie
Je potrebné, aby klient poskytol pracovníkom prevádzkarne potrebnú spoluprácu k vybaveniu reklamácie, najmä podal pravdivé informácie týkajúce sa poskytnutej služby. Ak si vyžaduje povaha veci, klient umožní pracovníkom prevádzkárne alebo organizácie prístup do priestoru, ktorý mu bol prenajatý na jeho ubytovanie, aby sa mohli presvedčiť o oprávnenosti reklamácie.
Čl.5 Vybavenie reklamácie
A. Stravovacie služby
2. Ak nie je na úseku stravovacích služieb dodržaná správna akosť, hmotnosť, miera alebo teplota pokrmu alebo nápoja, má právo občan žiadať riadne a okamžité odstránenie chyby.
B. Ubytovacie služby
Čl. 6 Doplnkový sortiment
1.Zodpovednosť za chyby predaných vecí u doplnkového sortimentu sa riadi príslušnými ustanoveniami Občianskeho zákonníka.
2. Ak ide o chybu, ktorú je možno odstrániť, má klient právo, aby bola včas a riadne odstránená. Pokiaľ predaná vec ešte nebola použitá, môže klient namiesto odstránenia chyby žiadať o výmenu veci.
3.Ak ide o chybu, ktorú nie je možno odstrániť a ktorá bráni tomu, aby vec mohla byť riadne užívaná, ako vec bez chyby, má právo na výmenu veci.